Пошук по сайту

Впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду (Community policing) на Вінничині

Результати реалізації Програми “Впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду у Вінницькій області” за січень – червень 2016 року

Багаторічна практика європейських країн показала: одним із найважливіших інструментів правоохоронної діяльності є взаємодія з населенням. Для того, щоб поліція могла ефективно контролювати ситуацію на певній території, вона повинна враховувати потреби мешканців, а отже індивідуальний підхід є вкрай необхідним. Такий підхід передбачає готовність громадськості взяти на себе частину відповідальності за загальну якість життя у місті (районі, селищі), а поліція, у свою чергу, повинна почути громаду і діяти відповідно до її вимог та інтересів. Разом з тим, партнерство між поліцією і населенням, може бути успішним лише за умови довіри з обох сторін.

Законом України «Про Національну поліцію» вперше на державному рівні визначено необхідність встановлення виключно партнерських засад взаємодії поліції і населення. Зокрема, розділ «Громадський контроль Національної поліції» передбачає: звіт про поліцейську діяльність; прийняття резолюції недовіри керівникам органів поліції; взаємодію між керівниками територіальних органів поліції та представниками органів місцевого самоврядування. Також цим розділом визначено, що поліція взаємодіє з громадськістю шляхом підготовки та виконання спільних проектів, програм та заходів для задоволення потреб населення та покращення ефективності виконання поліцією покладених на неї завдань.

Досягнення взаєморозуміння щодо суті концепції роботи поліції з населенням за місцем проживання є складним завданням. Проблема полягає у тому, що правоохоронці орієнтуються на власні уявлення про роботу у сфері громадського порядку і безпеки, які не завжди співпадають з потребами місцевої громади. Тому, з урахуванням змін у законодавстві та потребам українського суспільства, першочерговим завданням є пристосувати діяльність місцевої поліції  з охорони правопорядку під інтереси конкретної громади. Однак, наразі в Україні фактично відсутній досвід впровадження моделей роботи поліції, орієнтованої на громаду: поліція є повністю ізольованою від населення, не є підзвітною перед ним, відсутні методики визначення правоохоронних потреб громади тощо.

У зв’язку з цим, на Вінниччині Експертний центр з прав людини у взаємодії з місцевою владою, Асоціацією ОСББ Вінниччини та громадськими організаціями за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочали реалізацію Програми «Впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду у Вінницькій області» (Community policing). Метою Програми є запровадити ефективні моделі діяльності поліції з урахуванням правоохоронних потреб місцевих громад.

Перші кроки реалізації Програми

Перед початком реалізації Програми було проведено попередню роботу із представниками місцевих громад. 19 серпня 2015 року в м. Вінниця відбулася зустріч з представниками Асоціації ОСББ Вінниччини та місцевих громадських організацій. Метою зустрічі було обговорення перспектив впровадження принципів поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду у Вінницькому регіоні, а також пошук потенційних партнерів для роботи в цьому напрямку. Дана ініціатива була підтримана усіма сторонами, а зустріч закінчилась домовленістю про подальшу співпрацю.

1

Наступним кроком стало проведення робочої зустрічі у м. Вінниця в жовтні 2015 року. У ній взяли участь керівництво Вінницької обласної державної адміністрації, УМВС України у Вінницькій області, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (з лютого 2016 року – голова Експертного центру з прав людини), представники Міжнародного Фонду «Відродження», Асоціації УМДПЛ, МВС України та громадськість Вінниччини.

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості про те, що у Вінницькій області будуть впроваджуватися нові принципи правоохоронної діяльності, орієнтованої на громаду.

Протягом вересня 2015 – лютого 2016 року пройшла підготовча стадія Програми. Зокрема, створено робочу групу, визначено перші завдання та заходи реалізації проекту, визначено об’єкти реалізації проекту (м. Бар Вінницької області та район Вишеньки м. Вінниці), розроблено інтерактивні матеріали з метою просвітницької роботи щодо концепції нової моделі діяльності поліції, побудованої на принципах взаємодії та партнерства поліції і населенням за місцем проживання.

2

Підписання Меморандуму про співпрацю

23 лютого у м. Вінниця був підписаний Меморандум про співпрацю між керівництвом Вінницької обласної державної адміністрації та Міжнародного фонду «Відродження», спрямований на запровадження на Вінниччині сучасної моделі поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду. Зазначена модель спирається на правоохоронні потреби місцевих громад і передбачає активну співпрацю поліції з місцевим населенням у забезпеченні безпечного життя на території.

«Для нас дуже важливим є те, щоб наші проекти втілювались на практиці, а не залишались у гаслах чи на папері, тож в умовах, коли створюється нова поліція, необхідно, щоб первинний ентузіазм переріс у реальну допомогу в щоденній роботі правоохоронців», – під час заходу підкреслив заступник виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження» Тарас Качка.

Зустріч з керівнивництвом Барського району

24 лютого 2016 року у райдержадміністрації відбулась зустріч представників Експертного центру з прав людини з головою Барської РДА Володимиром Саволюком та головою Барської міської ради Артуром Цицюрським. Під час зустрічі було обговорено ряд важливих питань щодо вдосконалення роботи поліції на Вінниччині, запровадження моделі поліцейської діяльності, побудованої на взаємодії та партнерстві поліції і громади у Барському районі та про перші кроки взаємодії та співпраці з метою досягнення мети Програми.

Керівники міста та району висловили думку, що реалізація цієї програми є вагомим кроком вдосконалення правоохоронної системи м. Бар та допоможе підвищити довіру до поліції у населення.

Формування Програми громадських пріоритетів охорони правопорядку на визначених територіях Вінницької області та міста Вінниця

В Україні створено Національну поліцію, яка відповідно до Закону України “Про Національну поліцію” служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Законодавець поставив ряд завдань перед поліцією й одне з них – взаємодія з населенням на засадах партнерства. Безумовно, критерій взаємодії, співпраці або партнерства є прогресом у розумінні правоохоронної діяльності, але базовим принципом у налагодженні такої роботи є визначення та врахування потреб громади в питаннях безпеки.

Поки що розуміння громади того, чим повинен займатися правоохоронець дуже відрізняється від бачення самого поліцейського своєї роботи. Це викликає постійне невдоволення населення роботою поліції та інші негативні наслідки.

Щоб вирішити цю проблему, потрібно комплексно вивчити думку населення з питань безпеки, що включає з’ясування загального рівня відчуття безпеки на певній території; визначення конкретних місць, які на думку громади становлять небезпеку; оцінку ефективності роботи поліції на місцях; ставлення населення до місцевої поліції; можливі форми співпраці населення та поліції; пріоритетні напрямки діяльності поліції. Усю цю інформацію слід узагальнити та запропонувати правоохоронцям врахувати в роботі.

Саме такий підхід до впровадження поліцейської діяльності, орієнтованої на громаду, розробили фахівці Експертного центру з прав людини та реалізовують його на території Вінницької області (м. Вінниця та Бар).

Першим кроком реалізації Програми було з’ясування думки населення щодо проблем та потреб у сфері безпеки за місцем проживання. За результатами соціологічних опитувань буде сформована Програма пріоритетів охорони громадського правопорядку, яка буде рекомендована для внесення у  місцеву програму «Безпечна Вінниччина».

Вивчення думки з питань безпеки керівництва Вінницької області

1 березня 2016 року керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов, координатор Проекту у Вінницькій області Станіслав Нижник-Оскольський, соціологи Експертного центру з прав людини Злата Швець і Віктор Семенюк зустрілися з головою Вінницької обласної ради Анатолієм Олійником та головою Вінницьої облдержадміністрації Валерієм Коровієм з метою обговорення проблем громадського порядку та безпеки Вінницького регіону.

3

Під час зустрічі Анатолій Олійник зауважив, що в цілому стан безпеки на Вінниччині є задовільним, але існує низка проблем, над якими потрібно спільно працювати.

Опитування жителів Бару щодо покращення роботи поліції

У березні соціологи Експертного центру з прав людини провели опитування (у формі інтерв’ю) жителів міста Бар. Це дослідження мало на меті з’ясувати думку барчан щодо подальшої співпраці поліції та населення. Опитування проводилося серед освітян місцевих навчальних закладів, дільничних інспекторів міста та району, голів ОСББ та старших по багатоквартирних будинках.

4

Принципи партнерства з населенням, довіри та законності мають бути визначальними у діяльності правоохоронців. Але як будувати ефективну діяльність, не розуміючи чого саме не вистачає громаді, щоб кожен її представник відчував себе у безпеці? Як саме створювати платформу взаємодії громади та поліції? Як повернути довіру до поліції? Як знати, чого хоче населення від свого дільничного інспектора?

На всі ці питання соціологи Експертного центру з прав людини знаходять відповіді, проводячи глибинне вивчення думки населення м. Бар Вінницької області.

Окремі професійні групи (керівництво міста, освітяни, представники об’єднань мешканців будинків та дільничні інспектори) вже висловилися з цього приводу під час інтерв’ю та одноголосно зазначили, що місто має бути безпечнішим, а поліція повинна працювати задля громади та разом із нею.

Так, освітяни міста, голови ОСББ та старші будинків, а також самі поліцейські (дільничні інспектори) оцінили загальний рівень безпеки у місті на «задовільно» та назвали конкретні місця, що створюють загрозу безпеці барчан.

На думку опитаних, робота поліції у м. Бар не відповідає потребам населення та може бути охарактеризована як «бездіяльна». Відповідно, у ході інтерв’ю кожна з груп надала пропозиції щодо оптимізації роботи місцевої поліції та підвищення загального рівня безпеки в місті, серед яких:

·        покращити матеріально-технічне забезпечення дільничних інспекторів;

·        збільшити штатну чисельність дільничних інспекторів;

·        оснастити місто камерами відеоспостереження;

·        змістити акцент діяльності поліції на спілкування з жителями та профілактику правопорушень.

Разом з цим, зазначені професійні групи сформулювали пріоритети діяльності поліції міста на майбутнє, що включає:

·        спілкування з населенням;

·        профілактика правопорушень;

·        просвітницька робота дільничних з батьками школярів;

·        постійне патрулювання міста;

·        покращення іміджу поліцейського.

та запропонували наступні форми співпраці населення з поліцію у вирішенні проблем безпеки:

·        спільне патрулювання;

·        спільне проведення просвітницьких заходів тощо.

До з’ясування думки населення долучилися студенти

До формування Програми громадських пріоритетів охорони правопорядку в районі Вишеньки м. Вінниця долучились і студенти. Молоді люди ВНТУ заповнили близько півтори сотні анкет, кожна з яких містить 28 питань. Стосуються вони як найнебезпечніших місць мікрорайону Вишенька, так і бачення співпраці з поліцейськими. Аналіз отриманої інформації допоможе краще зрозуміти потреби студентства та спрямувати роботу у потрібному напрямку.

5

Допомогали у розповсюджені анкет коменданти гуртожитків. Вони ж стали першими, хто вказав на проблемні місця, а саме: несанкціоновану стоянку автомобілів на газоні поблизу гуртожитку, що по Келецькій, 100. Як засіб боротьби з порушниками було запропоновано роз`яснювальну роботу, яку мають провести поліцейські.

Під час зустрічі коменданти запитували і про можливість поширення проекту на інші райони Вінниці, зокрема, Замостя.

У першу чергу потрібно налагоджувати діалог із поліцією. На жаль, з радянських часів залишилася практика, коли люди, які вважають себе порядними, не хочуть зв`язуватися із правоохоронцями”, – зазначив проректор ВНТУ з науково-педагогічної роботи по матеріально-технічному забезпеченню Василь Ковальчук.

На запитання щодо найпроблемніших місць він назвав район поблизу «Сільпо», де іноді трапляються напади на іноземних студентів, «Дастора» та переходу біля парку на Василя Порика.

Про небезпечність цієї ділянки говорив і голова студентської ради студмістечка Віктор Гаврилишен. Він також зазначив, що було б доцільно запровадити патрулювання студмістечка у темний час доби, адже багато студентів повертаються до гуртожитків у вечірній і навіть нічний час.

Потрібно проводити спільні заходи, наприклад, спільне патрулювання. І залучати до них не лише студентів, а й учнів старших класів. Для налагодження контакту з поліцією це було б важливо” – зазначив Віктор Гаврилишен.

6

За результатами проведених інтерв’ю, фокус–груп (усього проведено 8 фокус-груп) та анкетування жителів м. Бар та району Вишенька (м. Вінниця) було сформовано звіт та презентацію дослідження.

Налагодження сталих зав’язків між поліцією та населенням на визначених територіях Вінницької області та міста Вінниця

Серед іншого, важливим завданням Програми є запровадження  ефективних механізмів комунікації та взаємодії між поліцією та населенням.

Поліція і громада: перші кроки до взаємодії

В рамках реалізації Програми було організовано зустріч мешканців м. Бар зі своїм дільничним інспектором та представниками місцевої влади.

7

Не дивно, що діалог розпочався з озвучення взаємних претензій, які накопичилися протягом тривалого часу. Так, дільничний скаржився на небажання мешканців давати свідчення щодо правопорушень, свідками яких вони стали, повідомляти про такі правопорушення та допомагати поліції в інший спосіб.

У свою чергу, першою проблемою, про яку заявили жителі приватного сектору, була відсутність освітлення глухого кута в кінці вулиці. Нарікали вони і на відсутність патрулювання мікрорайону громадським формуванням, яке було утворене при міській раді та відсутність відводу води на одній з вулиць. Також барчани вимагали обмежити проїзд вантажівок по одній з вулиць та поновлення на іншій одностороннього року.

Жителі з подивом дізналися, що перераховані проблеми не відносяться до компетенції правоохоронців. Втім, були і такі, що стосувалися поліціантів напряму. Наприклад, паркування автомобілів на тротуарі.

Найсерйознішою проблемою, яку обговорили у ході зустрічі, стала проблема довіри до поліцейських. Так, мешканці зізналися, що бояться по одному викликати поліцію, аби не бути покараними правопорушниками. Але в той же час очікують від поліцейських, що тим відомо все, що відбувається на території, за яку вони відповідають і що вони вміють працювати без допомоги свідків. Лунали скарги і на відсутність інформації про те, куди звертатися, якщо поліцейський чи дільничний не реагують на виклики.

Після кількагодинного обговорення було досягнуто декількох домовленостей.

По-перше, встановити на вулиці дошку оголошень, де буде розміщено інформацію про дільничного, події, які відбуваються в мікрорайоні, а також інструкції, що робити у тому чи іншому випадку. Наприклад, якщо мешканець став свідком правопорушення.

По-друге, налагодити комунікацію з правоохоронцями через голів квартальних комітетів.

Домовленістю за номером три стало рішення про обрання декількох добровольців, які братимуть участь у попередженні правопорушень. За таких умов жителі приватного сектору погодилися разом із ними виступати у якості свідків та давати свідчення.

Щодо неправильного паркування було прийнято рішення спочатку власними силами роз`яснювати водіям, що ті порушують правила, а у разі відсутності реакції звертатися до правоохоронців. Як показав експеримент, достатньо було зробити водієві зауваження, що той припаркувався у недозволеному місці, аби той вибачився і переставив машину туди, де стоянка дозволена.

Ще одним важливим досягненням зустрічі стало рішення делегувати на кожну сесію міської ради двох-трьох представників громади, аби ті доносили інформацію сусідам про рішення, що приймають депутати. Також жителі мікрорайону готують звернення до міської ради щодо проблем, які не входять до компетенції правоохоронців.

Зі свого боку дільничний пообіцяв брати участь у зборах громади, швидше реагувати на інформацію про правопорушення – у цьому йому мають допомогти активісти – та брати участь у патрулюванні спільно з представниками громади.

8

Зроблено перший крок назустріч один одному. Усі зрозуміли, що спілкуючись можна не лише почути про проблеми, а й швидко знайти шляхи їхнього вирішення спільними зусиллями. Жителі Бару також зрозрозуміли, що не всі питання відносяться до компетенції поліції і про них мають дізнатись відповідальні особи органів місцевого самоврядування”, – зазначила голова Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова.

Від задекларованих домовленостей до активних дій

1 квітня у м. Бар відбулося спільне патрулювання вулиць та спостереження за громадським порядком. Про це було домовлено під час попередніх зустрічей в рамках Програми із активом містян, тамтешньою владою, а також із дільничним інспектором.

9

Як результат, справа рухається до досягнення спільної мети. Одним із таких дієвих кроків, що обговорювався під час однієї з зустрічей Програми, став спільний оглядовий рейд. Поліцейські разом із активом зацікавлених у співпраці громадян вийшли на вулиці м. Бар. Чергування виявилось без перебільшення “гарячим”, адже вдалося виявити та попередити неконтрольовану пожежу. На відкритій земельній ділянці зайнявся густий сухостій. Неподалік знаходилися житлові будинки, місцеві жителі були занепокоєні. На допомогу поліцейським та активістам оперативно прибули рятувальники. Вже за 8 хвилин після повідомлення про надзвичайну ситуацію, загін пожежників прибув тушити займання.

10

11

Загалом, така співпраця припала до душі як поліцейським, так і активістам-барчанам. Вдалося предметно поспілкуватися, знайти точки дотику та обговорити усі нагальні питання особисто. Адже усі зацікавлені у досягненні спільної мети –безпеки, дотримання порядку та можливості комунікувати.

Створення онлайн-платформи для інформування вінничан про реультати Програми

В квітні 2016 року запустився інтернет-сайт, що висвітлює впровадження Програми у Вінницькій області. Адреса CoPvn.org.ua є своєрідної грою слів, адже позначає не тільки абревіатуру оригінальної назви програми «Community policing» — «CoP», але й збігається з народною назвою поліцейського в англомовних країнах. Локальний контекст взаємодії місцевої громади з правоохоронними органами втілився у назві «Поліція та вінничани».

Сайт став платформою комунікації між органами внутрішніх справ, місцевою владою та громадськістю. На сторінках ресурсу розміщуються звіти з останніх зустрічей із представниками поліції, історії про успіх (а іноді тактичні невдачі) спільних патрулювань вулиць та спроби вирішити нагальні проблеми у м. Бар та мікрорайоні «Вишенька» м. Вінниця. Сайт став джерелом інформації про взаємодію поліції та громади Вінничини для місцевої влади.

Паралельно оновлюється і сторінка програми у Facebook. Це також майданчик спілкування, який робить поліцію ближчою до суспільства, адже стирається будь-яка соціальна нерівність та страх перед правоохоронцями. Саме тому, один з ключових меседжів сторінки «Поліція та вінничани» — це тема сусідства та відновлення довіри до поліції.

Чи легко звернутись до дільничного інспектора? — Досвід мікрорайону Вишенька

Робоча група у рамках Програми здійснила моніторинговий візит до єдиного пункту прийому громадян у мікрорайоні Вишенька з метою аналізу доступності пункту для громадян, зокрема маломобільних груп населення. Також важливим завданням моніторингу було поспілкуватися з інспектором поліції щодо наявних практик взаємодії та комунікації з населенням на території обслуговування.

Пункт прийому, всупереч будівельним нормам, не обладнаний пандусом, що робить неможливим візити маломобільних груп населення до локального представництва поліції. Якщо поліція бажає працювати з громадою і для громади, то їй слід усунути бар’єри.

12

Зі слів інспектора поліції довідались, що основна проблема району — це крадіжки з проникненням у домоволодіння. Саме тому з керівником сектору пункту прийому громадян було обговорено питання зменшення документообігу. Це дозволить поліції більше часу займатись безпекою і турботами населення.

 Потрібно відзначити, що журнал звернень громадян та облік доставок ведеться належним чином. На стенді є Закон «Про звернення громадян», Конституція України та відповідні накази.

Правоохоронці розповіли про взаємодію з громадськістю та громадськими організаціями, які регулярно надають інформаційні буклети, а також проводять зустрічі.

Патрульна поліція Вінниччини приєдналася до ініціатив Програми

Таку домовленість було досягнуто за результатами зустрічі між представниками Експертного центру з прав людини та начальником управління патрульної поліції у місті Вінниці Редваном Усеіновим, яка відбулась 30 березня.

14

Жвава дискусія про мету та завдання Програми викликала зацікавленість у патрульних поліцейських, які, у свою чергу, висловили бажання долучитися до її ініціатив, оскільки отримають кращу можливість почути громаду, яку захищають.

Першим кроком на шляху залучення правоохоронців до Програми стало навчання 25 травня 2016 року, під час якого патрульним розповіли, що таке поліцейська діяльність, орієнтована на громаду (Community Policing); в яких країнах вона вже впроваджена та чому отримала позитивну оцінку серед населення; які законодавчі зміни зумовили появу програми в Україні та який процес її імплементації. Також поліцейські дізналися, як можна ефективніше здійснювати свою діяльність з урахуванням думки громади, щоб населення відчувало себе у безпеці за місцем проживання.

13244608_272360713152631_7181477194558210239_n

13319772_272360693152633_5117913274053485870_n

 

Прийом громадян дільничним інспектором у мікрорайоні Вишенька (м. Вінниця) за участі голів ОСББ та старших по будинкам

Важливо наголосити, що прийом громадян за участі та у взаємодії голів ОСББ, старших по будинкам із дільничними інспекторами та представником патрульної поліції у Вінниці відбувся вперше.

13

Голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини провела тренінг для чергових дільничних інспекторів щодо їхньої взаємодії зі старшими по будинкам та головами ОСББ з питань безпеки приватної та сумісної власності. На конкретних прикладах було розглянуто моделі поведінки дільничних інспекторів та способи вирішення деяких специфічних питань, які виникають з обслуговування будинку, приладів обліку, вивіз ТПВ, тощо. Також розглянуто питання щодо необхідності взаємодії із мешканцями будинків через голів ОСББ та старших по будинку задля більшої комунікації, підвищення довіри як до дільничного інспектора, так і поліції в цілому.

На зустрічі була присутня представниця патрульної поліції, яка виявила бажання бути присутньою та допомогти у вирішенні спірних питань. Поліцейська разом із дільничними інспекторами розглянули питання щодо оформлення заяв від обох сторін, оскільки у їхньому розгляді виникають певні труднощі та непорозуміння. За результатами зустрічі було досягнуто домовленості, що поліцейська передасть своїм колегам побажання дільничних, а ті, у свою чергу, донесуть до керівництва необхідність таких зустрічей та вироблення плану спільних дій. Також патрульна поліцейська поділилась деякими особливими методами роботи з дітьми та підлітками.

Отже, за  результатами спільного прийому громадян та зустрічі голів ОСББ, старших по будинкам із дільничними інспекторами та представником патрульної поліції досягнуто таких домовленостей:

1.      Раз у місяць проводити спільні прийоми із головами ОСББ та старшими по будинках, а дільничні інспектори, у свою чергу, погодились допомагати запрошувати їх на такі зустрічі.

2.      Дільничні інспектори запропонували проводити трьохсторонні зустрічі з громадянами, поліцією та представниками міської влади.

Як підсумок, приємно усвідомлювати, що дана зустріч не пройшла марно. Наприклад, дільничні інспектори після тренінгів та діалогу зрозуміли, що задля підвищення довіри до поліцейських та взаємодії із населенням потрібна титанічна праця не тільки від громади, активістів, тощо, а й зі сторони поліції та окремо від кожного із нас.

Уляна Шадська, Керівниця програм "Безпека громад" та "Право на приватність"