Пошук по сайту

Як протидіяти порушенням прав вразливих груп населення на системному рівні – досвід Кропивницького

Наркозалежні та секс-працівниці залишаються «зручною» категорією, за рахунок якої правоохоронці звітують про «високі показники» своєї діяльності. Ці люди не здатні ефективно протидіяти неправомірним діям правоохоронців, в результаті чого їхні права систематично порушуються.

Спеціалісти Експертного центру з прав людини презентували звіт «Дотримання прав вразливих груп населення у діяльності правоохоронних органів» під час круглого столу в Кропивницькому 28 лютого. Згідно зі звітом, 74% виявлених у 2016 році наркозлочинів стосуються виробництва, зберігання та перевезення наркотиків без мети збуту. Водночас злочини, пов’язані зі збутом наркотичних речовин, становлять лише 8%. Злочини, пов’язані з організацією наркобізнесу, складають менше 2%. Це свідчить про те, що правоохоронці все ще борються з наркозалежними особами, а не з наркомафією, – вважають експерти ЕЦПЛ.

IMG_9301

В Кропивницькій області в 2016-му році було зареєстровано 2 482 осіб з наркотичною залежністю. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко. За його словами, на диспансерному обліку перебуває 2590 ВІЛ/СНІД хворих. Замісну підтримуючу терапію (ЗПТ) отримують 316 споживачів ін’єкційних наркотиків.

IMG_9317

Керівник ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов наголосив: поліцейським “не вигідно” витрачати зусилля та боротися з реальною наркозлочинністю. Ефективність правоохоронців досі оцінюють за кількісними показниками. Викриття людей, які продають наркотики – це лише одна розкрита справа. Набагато легше затримати споживачів наркотиків, які не можуть себе захистити, “навісити на них” неіснуючі злочини і “викрити їх”.

IMG_9267

Експерт ЕЦПЛ Віктор Чупров розповів про механізм, завдяки якому громадськість може захищати права наркозалежних та секс-працівниць. У Кропивницькому діє регіональна команда з протидії порушенням прав вразливих груп населення. Громадські активісти, працівники сервісних організацій, юристи, журналісти, а також самі представники вразливих груп входять до складу регіональної команди. Спільними зусиллями вони борються з випадками протиправних дій правоохоронців, проводять тренінги для наркозалежних та секс-працівниць та вчать їх захищати свої права.

IMG_9288

В березні 2016 року в Кропивницькому стався випадок масового порушення прав учасників ЗПТ. Учасниця регіональної команди Наталія Ісаєва розповіла, що тоді кілька десятків поліцейських оточили диспансер, і, нічого не пояснюючи, прямо на місці допитували всіх учасників програми замісної терапії. Потім з’ясувалося, що приводом слугувало вбивство бабусі, що сталося неподалік.

За півтори години співробітники розшуку встигли скласти близько сорока протоколів. Поліцейські не представилися та грубо себе поводили. Майже не з’ясовуючи інформації про вбивство бабусі, правоохоронці отримали імена і прізвища родичів пацієнтів ЗПТ, їхні електронні пошти і мобільні телефони, робочі контакти та інші персональні дані, а також сфотографували усіх допитаних.

До Наталії Ісаєвої звернулись пацієнти, які брали участь в допиті. Вона вирішила з’ясувати ситуацію та підготувала відповідні листи з вимогою перевірити законність дій працівників поліції. Звернення були направлені Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, начальнику слідчого управління ГУНП в Кіровоградській області, прокурору Кіровоградської області. Завдяки зусиллями регіональної команди, поліція провела службове розслідування інциденту, а прокуратура Кіровоградської області провела перевірку фактів затримань учасників замісної підтримувальної терапії.

IMG_9275

«В суспільстві закріплений стереотип про те, що майже кожна особа, яка вживає наркотики чи працює в сфері комерційного сексу, є злочинцем. Цей же стереотип є розповсюдженим серед працівників поліції. Наявність шаблонів, відсутність дієвого контролю за спілкуванням працівників поліції з відповідними особами, нерозуміння працівниками поліції причин, через які особа потрапляє в залежність від наркотиків або в сферу секс-бізнесу є причинами того, що поліцейські під час виконання обов’язків іноді порушують права вразливих груп населення», – наголосив начальник відділу уповноважених Голови НПУ з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Костянтин Тарасенко.

IMG_9297

“Створення регіональних команд дає змогу усім громадянам контролювати стан дотримання прав вразливих груп в регіонах. До сьогодні подібних центрів не було і дуже важливо, аби вони взаємодіяли з правоохоронцями. Така співпраця може звести до мінімуму ризики порушень прав вразливих верств населення”, – зазначив регіональний представник Управління забезпечення прав людини НП України в Кіровоградській області Микола Сульжук.

IMG_9233

“Не важливо, який у нас статус, робота, стан здоров’я – ми всі маємо однакові права. На жаль, правоохоронці продовжують неналежно ставитись до вразливих груп населення, є негативні стереотипи про цих людей в суспільстві”, – вважає регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини Віктор Жученя. “Наша держава оголосила, що ми поважаємо європейські цінності, тож поліція, служби та департаменти, які працюють з цими людьми, мають робити все, щоб не було випадків насильства, приниження, ненадання медичної допомоги. Ми, зі свого боку, перевірятимемо інформацію про такі випадки”, – продовжив представник Уповноваженого.

IMG_9309

“Системну проблема, з якою стикаються наркозалежні – дискримінація і стигматизація. Якщо у пересічного громадянина є хоча б примарні шанси захистити себе, то представники уразливих груп їх просто позбавлені “, – зазначив Юрій Бєлоусов. Він наголосив: дослідження ЕЦПЛ покликано показати проблеми, що існують на сьогодні та закликав правоохоронців разом із громадськістю виробити шляхи їхнього вирішення.

Круглий стіл пройшов за підтримки Програмної ініціативи “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження”.

Схожі публікації