Пошук по сайту

Як сформувати якісні програми посилення потенціалу громад

Аби розвивати ініціативи у сфері безпеки, для нас важливо знати думку представників конкретних громад: які є проблемні питання на місцях та яких знань чи інструментів не вистачає, щоб їх вирішити. Про це розповіла керівниця програми “Безпека громад” ЕЦПЛ Уляна Шадська під час зустрічі з представниками коаліції громадських організацій, окремих активістів та муніципальної поліції Тернополя.

«Лише отримавши відгук від ініаціативних мешканців про потреби, можна сформувати якісні програми посилення їхнього потенціалу. Наприклад, залучення необхідних фахівців зможе допомогти «виростити» експертів у тих сферах, в яких бракує спеціалістів (чи підвищити рівень наявних)» – зазначила Уляна Шадська.

Під час спілкування представники громади міста розповіли про болючі питання, які цікавлять людей та про те, які знання та навички вони би хотіли отримати, щоб розвивати власні безпекові ініціативи. Серед запитів від громади звучали питання щодо вирішення соціальних конфліктів, медіації, пошуку ресурсів, щодо екологічної та інформаційної безпеки, співпраці громади і поліції та ін.

Представниця ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики», модераторка сервісу «Безпечне-ком’юніті» Ірина Білик розповіла про користь подібних заходів. «Такі візити корисні тим, що дозволяють  визначити такі внутрішні проблеми в громаді, які ми не бачимо самі. Тому, коли приїздить незалежна спеціалістка, вона вже маючи досвід, може визначити фахово, де саме не вистачає комунікації, медіації чи чогось іншого та  допомогти. А ми, в свою чергу, маємо вчитися і впроваджувати в своїх громадах нові підходи, виявляти проблеми та інші способи реагування на них, а також переймати досвіт реалізації успішних безпекових ініціатив», – розповіла Білик.

Після обговорення запитів громадських активістів буде складено індивідуальний план потреб, за яким і відбуватиметься робота та навчання, що підсилять потенціал конкретної місцевої громади. Подібні неформальні зустрічі сприяють взаємодії між зацікавленими сторонами – місцеврю владою, громадськістю та поліцією.

Такі заходи здійснються у різних містах у взаємодії партнерськими організаціями (Мережа правового розвитку, Центр інформації про права людини) в ході програми «Безпечна громада. Розвиток потенціалу стейкхолдерів», що координується ГО «Інститут миру і порозуміння» за підтримки Міжнарожного фонду «Відродження».

Схожі публікації